Zodijačka anatomija

Pripremio za  vas : Aleksandar Tomić

Od nastanka astrologije, verovalo se da različitim delovima dela i bolestima upravljaju različiti znakovi Zodijaka i njihove vladajuće planete. Grci i Rimljani su se divili takvim vezama. Hipokrat (460-377) je čak od svojih učenika zahevao da uče astrologij, a jednom prilikom je rekao „Čoveka koji ne razume astrologiju pre bi trebalo zvati budalom nego lekarom“. Arapski astrolozi su kodifikovali zodijačku anatomiju u obliku koji je većina lekara prihvatala sve do XVII veka.

Ovan upravlja glavom i licem, što su i njegove slabe tačke; čovek rodjen u ovom znaku je podložan nazebima, izlivu krvi u mozak, migreni, bolestima živaca, osipima kože lica i očnim bolestima.

Bik upravlja vratom, malim mozgom, grlom, ždrelom, grkljanom, glasnim žicama i tiroidnom žlezdom. Osoba rodjena u ovom znaku je podložna angini, laringitisu, polipima i raku grla. Uglavnom je snažne konstrukcije.

Blizanci upravljaju ramenima, šakama, rebrima. Otuda su osobe rodjene u ovom znaku podložne reumatizmu, pate od upale lektova i od bolova u rebrima. Merkur, vladajuća planeta, upravlja disajnim organima i većinom nervnih funkcija.

Rak upravlja grudima, želudcem, grudnim košem, jetrom, sistemom za varenje i metabolizmom.

Lav upravlja kičmom, arterijama i krvotokom uopšte. Zato je osoba rodjena u ovom znaku izložena, najviše bolestima srca. Radi toga, umereno, ali redovno treba da se bavi vežbama i da izbegava život bez kretanja. Sunce sa svoje strrane upravlja očima, slezinom, pankreasom, semenim žlezdama.

Devica upravlja trbuhom i njegovim organima, naročito probavnim traktom, slezinom i dvanestopalčnim crevom, što kod osobe izaziva stomačne smetnje, proliv, upalu slepog creva i trbušne maramice; deca često imaju pantljičaru.

Vaga upravlja bubrezima, mokraćnim žlezdama, jajnicima i kožom. Osoba je sklona psihičkoj neuravnoteženosti, što se manifestuje raznim depresijama.

Škorpija upravlja pršljenovima, žučnom kesom, bešikom, genitalnim organima. Osobe rodjene u ovom znaku su najosetljivije na venerične bolesti. Mars i Pluton, vladajuće planete, upravljaju radjanjem.

Strelac upravlja kukovima, butinama, bedrenim nervom, jetrom i želucem. Bolesti od kojih osobe rodjene u ovom znaku treba da se čuvaju reumatizma, kostobolja, išijasa, šećerne bolesti.

Jarac upravlja kožom, vezivnim tkivom, kolenima, člankovima i glavnim zglobovima. Saturn, vladajuća planeta, remeti rad bešike i žučne kese.

Vodolija upravlja listovima na nozi, zglobovima, cirkulacijom krvi. Uran upravlja nervnim sistemom i hipofizom, kao i polnom žlezdom. Medju osobama rodjenim u ovom znaku je zapažen najveći broj slučajeva psihosomatskih oboljenja.

Ribe upravljaju kostima donjih udova, stopalima, kičmenom moždinom, suznim žlezdama. Neptun ima izvestan uticaj na genitalne organe, ali manji od Marsa koji je najjači u Ovnu i Škorpiji.

Izvor: Astro 24

Zithromax for sale