Luda

Pripremio za vas : Aleksandar Tomić

Luda predstavlja “vecnu lutalicu”, ona je energicna, sveprisutna i besmrtna. Ona je najmocnija od svih tarot karata. S obzirom da nema broj, slobodna je da putuje po svojoj volji i cesto remeti postavljeni redosled. Uvek kad se pojavi, desice se i neka pometnja ili zbrka. Na primer: sigurno vam dogodilo da kad igrate neku igru s kartama u kojoj nisu ukljuceni dzokeri, Dzoker (luda) se iznenada pojavi tokom deljenja karata. I onda moramo ispocetka da podelimo karte…

Ona voli da bude tamo gde je neka akcija, a ako je nema, stvara je sama. Isto pravilo vazi i za ovu kartu. U mnogim spilovima Luda je prikazana sa malim psom koji skace na nju, kao da zeli nesto da joj “saopsti”. Da li je ovaj pas prijatelj ili neprijatelj, ili je on samo animalno prisutan u njenoj podsvesti?

Nasa “unutrasnja Luda” tera nas u zivot, tamo gde je um isuvise oprezan. Ono sto nam izgleda kao ponor kada posmatramo iz daleka, kada se dovoljno priblizimo moze biti samo mali jarak. Luda bas to i radi. Na karti se vidi da Luda ne gleda ispred sebe, njena je glava okrenuta unazad. Ustvari, ona ide za unutrasnjim nagonima, vodjena unutrasnjim okom.

Ludina odeca je prikazana u vrlo raznovrsnim bojama, kao da te boje govore o njenom neskladnom duhu. U sustini luda je dobar lik koji treba konsultovati kad god nam planovi krenu nizbrdo ili kada ostanemo bespomocni. Tada, ako osluskujemo, mozemo i da je cujemo, kao nam sapuce: “onaj ko nema zacrtan cilj, ne moze ni skrenuti sa puta”.

Posto je Luda nas “oslobodjeni” ego svesnosti, moze da stvara razne trikove u nasem umu, nepristojne izjave koje nam iznenada “izlete”. Lapsusi i trenutan gubitak toka misli su neki od njenih trikova. Ponekad se sali, a ponekad nas uvlaci u razne situacije u kojima se nas ego sigruno ne bi usudio da se nalazi.

Numeroloska oznaka ove karte je Nula. Nula kao nula, nema nikakvu vrednost, ali zato uz bilo koji drugi broj, njena vrednost nije zanemarljiva. Isto pravilo vazi i u Tarotu. Luda kao jedina karta nema neko posebno znacenje, ali zato uz bilo koju drugu kartu nosi veliku poruku. Mi pravimo vazu od gline, ali njena vrednost je u njenom obliku — praznini. Snaga nule je prisutna u njenom kruznom obliku. Koliko god se trudili, nikada necete moci da nacrtate slobodnom rukom savrseni krug. Ali, da bi nacrtali jedan, recimo, trougao, to Vam nece biti narocito tesko. Da bismo nacrtali savrsen krug, moramo da se posluzimo sestarom. Njegovu iglu prvo treba fiksirati u papir, a zatim cemo nacrtati kruznicu. I sta smo dobili?

Dobili smo krug sa tackom u sredini, tj. dobili smo univerzalni znak za Sunce — izvor toplote, svetlosti i snage. Takodje, nula je i hijeroglifski znak za Jaje Sveta. Dalje, krug je neunistiv. Bilo koju matematicku operaciju upotrebiti, nula uvek ostaje nula: 0+0=0, 0x0=0…

Isecite krug od papira, presecite ga na dva dela i pitajte nekoga sta predstavlja svaki od tih delova. Naravno, odgovor ce biti da je to polukrug ili krug presecen na polovinu. Uzmite sad i izrezite bilo koju drugu geometrijsku figuru i presecite je popreko ili po sredini, recimo kvadrat. Kada nekog pitate o delovima koju su Vam ostali, dobicete odgovor da je to pravougaonik. U ovom slucaju, prvobitan kvadrat je izgubljen, dok to nije slucaj i sa krugom (Nulom).

Luda je silna karta, tako je morate i razumeti. Moze se reci da predstavlja osobadjajuci — izbavljujuci faktor u nama, faktor koji nas tera ka individualizaciji. Luda je onaj deo naseg bica i svesti koji tezi ka samospoznaji. Zahvaljujuci Ludi mi prolazimo kroz najrazlicitija zivotna i poucna iskustva koja tek kasnije prepoznajemo kao narocito vredna za nas zivot. Luda podstice duh igre, nezavisnosti; ona je bez obaveza, sa bezgranicnom energijom luta po svetu i bez jasno definisanog cilja. Ne razmisljajuci o tome sta ce biti, ona cak i ne gleda ispred sebe, vec preko ramena.

Luda je impuls u podsvesti koji nas tera u potragu. Na zivotnom putu je prati njen pas, a za taj put ona se dobro pripremila. Vidi se na karti da ona na svome ramenu ima neku “zalihu” — naramak. Ta zaliha — naramak koju Luda nosi, je najvrednije iskustvo koje je sakupljano vekovima. Puno toga je prosao ovaj veliki junak na karti. Prosao je i kroz brda i doline, i sada ima punu torbu vrednog znanja i iskustva. Pitanje je: hoce li on tu zalihu — naramak mudro iskoristiti?

PORUKA: Poslusajte svoje unutrasnje, mudrije JA. Ova karta cini Vas svesnim svojih sopstvenih slabosti i naglasava da je samosvesnost kljuc za psiholosku i duhovnu potpunost ili celovitost. Luda nas tera da dobro razmislimo, jer nepromisljena dela vode kajanju. Nezrelo ponasanje i indiskrecija, prouzrokuju poteskoce u svim sferama zivota. Ako se nalazite na pocetku nekog poduhvata, treba dobro prouciti situaciju. Mozda ste do sada svoj zivot posmatrali kroz ruzicaste naocari.

Uspravno: Ludilo, nezrelost, nesporazum, instinkt, Nedostatak discipline i koncentracije, nemoral, odlozene opasne ideje, nesredjen zivot.

Obrnuto: Neodlucnost, odlaganje, zastoj, mrzovolja, nedostatak samopouzdanja, pogresan izbor, pogresna odluka.

Izvor: Ana Raković

Zithromax for sale