Psihologija boja – Žuta:

 

Priredila astrolog Ana Savović

Žuta spada u 3 osnovne boje. Ona je topla boja, a njena komplementarna boja je ljubičasta. U psihologiji se ova boja povezuje sa intelektom, komunikacijom i stvaranjem novih ideja.

Ukoliko vam je žuta omiljena boja vi se verovatno interesujete za medije i/ili kulturu. Vi ste dominantni, komunikativni i ljubazni. Ona ukazuje i na dečiju, naivnu dušu.

 

Psihološki se žuta smatra najveselijom bojom. Iako stvara osećaj prijatnosti kod većine, kod ljudi sa osetljivim živcima može da poveća nervozu, a kod beba zna da izaziva plač. Žuto, takođe, ubrzava metabolizam. Postoje i tvrdnje da se čovek okružen žutom bojom oseća srećnim, jer mozak ispušta određenu količinu seratonina ( tzv. hormona sreće).

 

Žuta je najsvjetlija boja, vesela i topla simbol je sreće i uspeha, a u čistom je tonu sjajnija čak i od bele. Ona ima širok raspon značenja pre svega zato što je najosetljivija. Najmanja primesa druge boje može joj promeniti značenje te od simbola raskoši, strasti pa čak i oholosti koje pripisujemo snažnoj i jasnoj žutoj lako može postati boja nečasnosti i sramote (u srednjem su veku prostitutke nosile marame prljavo žute boje). Živahna, energična, radosna i vesela ona na našu psihu deluje podsticajno. Kad se žuta približava beloj deluje ljupko i sanjalačko, ali kad je tamna i zasićena neće više biti ugodna oku. Tamno žuta i žuta s nijansom zelene smatra se simbolom zavisti (tako se udomaćio izraz: pozeleneo je od zavisti), ljubomore, izdaje, nevere i kukavičluka.

Žuta je svetla boja koja se često doživljava kao vesela i topla.

 

Može biti naporna za oči zbog velike količine svetla koje reflektuje. U ekstremnim slučajevima, čitanje sa žute površine ili ekrana može dovesti do problema u vidu.

Žuta boja može dovesti do osećanja frustracije ili besa. Iako se smatra veselom bojom, okruženost žutom bojom može da dovede do besnih reakcija, a uočeno je da bebe češće i duže plaču u žutim prostorijama.

Obzirom da je najvidljivija boja, ona privlači najviše pažnje. U manjim količinama, korisna je za skretanje pažnje – stoga se koristi u marketingu i izradi saobraćajnih znakova.

Priredila astrolog Ana Savović

Zithromax for sale