Psihologija boja – Zelena:

 

Priredila astrolog Ana Savović

Ova sekundarna boja nastaje mešanjem plave i žute. Kao i njena komplementarna boja crvena – ona spada u mlake boje. To znači da se njeni tonovi kreću od izrazito toplih do izrazito hladnih.

Prva asocijacija svih nas na zelenu boju je sigurno priroda – šume, livade, proplanci, oaze.. Sve svetske organizacije za zaštitu životne sredine, a često i životinja imaju zelenu kao osnovnu boju svog vizuelnog identiteta.

Ona je treća po redu najomiljenija boja u Evropi, dok je u islamskoj kulturi, naravno, najomiljenija. Ukoliko je ovo i vaša omiljena boja vi ste veliki zaljubljenik u prirodu i životinjski svet. Vi ste dominanatna osoba, često veoma uspešna na porfesionalnom planu. Vrlo ste saosećajni, pravični i odličan savetodavac.

 

Kao simbol proleća, ova boja sugeriše novi početak, rađanje, plodnost. Ona deluje umirujuće i stavlja stvari u ravnotežu. Ova boja je posebno dobra za ljude koji imaju česte promene raspoloženja. Odlazak u prirodu, pored čistog vazduha, nudi obilje zelenih tonova koji vraćaju energiju i opuštaju. Dobro deluje na nervozne i/ili depresivne osobe.

Kažu da ova boja podstiče pozitivne misli. Kao primer se navodi most Blackfriar (Ontario, Kanada) sa kog su samoubice stalno skakale, dok gradska uprava nije odlučila da ga ofarba u zeleno. Od tada su ovakvi slučajevi navodno veoma retki.

Negativna simbolika zelene boje se odnosi na otrove, ljubomoru i neiskustvo (znate ono: “još si ti zelen”).

Topla, žućkasta zelena simbolizuje život, dok hladna, plavičasta simbolizuje smrt. Svi smo čuli za izraz “otrovno zelena”. Najpoznatji otrovi su zelene boje.

 

Zelena boja simbolizuje zdravlje, plodnost, samopoštovanje. Uz malo plave nijanse ostavlja utisak svežine i mira dok uz primese žute deluje malo aktivnije i toplije. Smatra se simbolom skitnica i lutalica. Deluje umirujuće, odmara fizički (naš je vidni sastav najosetljiviji u ovom području pa se najmanje napreže) i psihički. Asocira na odmor, oporavak i novi početak, poput prirode koja nakon duge zime u proleće zazeleni.

Zelena boja simbolizuje prirodu i njene pejzaže.

 

Takođe, povezuje se sa smirenošću, dobrom srećom, zdravljem i zavišću.

Istraživanja su pokazala da zelena boja može poboljšati sposobnost čitanja. U jednoj studiji, studenti koji su čitali gradivo sa zelenog papira čitali su bolje i brže u odnosu na one koji su čitali sa “običnog”.

Zelena boja smatra se i simbolom plodnosti, a tokom XV veka mladoženje su je oblačile na svadbama.

Veruje se da zelena boja ima pozitivan uticaj na otklanjanje stresa i na lečenje. Nađeno je da oni koji rade okruženi ovom bojom ređe imaju bolove u stomaku.

 Priredila astrolog Ana Savović

Zithromax for sale