Kako su nastali horoskopski znakovi – Vodolija:

Priredila astrolog Ana Savovic

 

O nazivu sazvežđa Vodolija i odgovarajućeg zodijačkog znaka ima u starogrčkoj mitologiji dve legende. Po prvoj je sazvežđe Vodolije lik Ganimeda, sina kralja Troja. Ganimed je bio najlepši mladić među svim živima i Zevs ga je poželeo da mu bude peharnik na Olimpu.
Priča se da je to samo bio Zevsu izgovor da pored sebe dovede svog ljubavnika Ganimeda. Time je naneta dvostruka uvreda njegovoj ženi Heri jer je i njenoj kćeri Hebi, koja je do tada posluživala bogove vodom i vinom, uzeta ta čast.
Zevs se na to nije obazirao i postavio je Ganimeda među zvezde kao Vodoliju.
Druga legenda govori o tome kako je zlo vremenom sve više uzimalo maha među smrtnim ljudima na Zemlji. Da bi se uverio u to, Zevs se prerušio u prosjaka i sišao na Zemlju sa Olimpa. Otišao je na dvor kralja Likaona i zatražio prenoćište. Ovaj ga je odbio i uz to i ismejao, kada je on rekao ko je. Zevs ga za kaznu pretvori u vukodlaka, vrati se na Olimp i na Zemlju pusti pljusak koji se pretvorio u potop.
Svi ljudi su se udavili osim Prometejevog sina Deukaliona i njegove žene Pire. Deukalion je sa svojim brodom otplovio da brda Parnasa, danas je tamo Sveta gora, i počeo da moli Zevsa da obnovi ljudski rod. Zevs je to i učinio. Na nebo je postavio sazvežđe Vodoliju da ljude podseća na veliki potop. Ova legenda je osnov za biblisko predanje o potopu, Noeu i njegovoj barci.

Priredila astrolog Ana Savovic

Zithromax for sale