Kako su nastali horoskopski znakovi – Ribe:

Priredila astrolog Ana Savovic

 

Kao i u slučaju većine drugih zodijačkih znakova i kada su Ribe u pitanju postoje dve legende o tome kako je nastalo sazvežđe, odnosno kako je horoskopski znak dobio ime. Po prvoj legendi, starogrčke bogove je napao Tifon, najveće od svih čudovišta.
Bežeći sa Olimpa pred Tifonom bogovi su pobegli čak u Egipat prerušivši se pri tome u životinje. Tom prilikom se Afrodita, boginja ljubavi, prerušila u ribu, pa je kasnije ta riba preneta na nebo u vidu sazvežđa. Po drugoj verziji iste legende Afrodita i njen sin Kupidon ugledali su Tifona kako im se približava.
Preplašeni, dali su se u bekstvo i skočiše u reku. Tu su ih spasle dve ribe koje je kasnije Afrodita postavila na nebo u znak zahvalnosti. Druga legenda govori o ljubavi Galateje, kćerke morskog kralja Nereja i lepog mladića Akida.
Između njih se rodila velika ljubav. Ali u Galateju se zaljubio i jednooki kiklop Polifem, sin boga Posejdona. Ljut zbog neuzvraćene ljubavi Polifem je na Galiteju i Akida poslao krdo konja od čijeg topota se zemlja tresla i more uzburkalo, stvarajući ogromne talase. Da bi se spasli Galateja i Akid se baciše u more pretvorivši se u ribe. Da se ne bi izgubili u morskom prostranstvu povezali su se dugom plavom trakom. Videvši koliko je velika njihova ljubav bogovi ih postaviše na nebo da sijaju kao zvezde u sazvežđu Ribe i podsećaju ljude i bogove koliko može biti velika ljubav.

Priredila astrolog Ana Savovic

Zithromax for sale