Kako su nastali horoskopski znakovi – Devica:

Priredila astrolog Ana Savovic

Ima više verzija kako je znak Device, odnosno adekvatno zodijačko sazvežđe dobilo svoje ime. Sve one su starogrčkog porekla i nastale su zajedno sa ostalim helenističkim mitovima. Po prvom mitu, Devica je u stvari personifikacija boginje Demetre. Ona je sa Zevsom imala kćer Koru, kasnije nazvanu Persefona, koju je mnogo volela. U Koru se zaljubio moćni Zevsov brat Had, gospodar podzemnog sveta mrtvih.
Da bi je se dokopao Had se poslužio prevarom u kome mu je pomogla boginja Gea. Ona je stvorila cvet predivne lepote i mirisa, koji je primamio Koru, dok je brala cveće na livadi. Ali kada je prišla i pomirisala cvet, zemlja se otvorila i ona je pala u podzemni svet iz koga nema povratka.
Njena majka Demerta je bila očajna i zbog tuge za kćerkom potpuno zapostavila brigu o zemlji, budući da je bila boginja zemljoradnje i žitnih polja.
Zbog toga uskoro zavlada glad i Zevs je morao nešto da učini da bi spasao sveopštu propast. Budući da nije mogao da vrati Koru iz podzemnog sveta mrtvih, on se nagodio sa Hadom da jednu trećinu vremena Kora provodi sa njime, a dve trećine na površini zemlje sa svojom majkom Demetrom. Period kada je Kora sa mužem u podzemnom svetu je kasna jesen i zima, jer tada Demetra tuguje za njom i zapostavlja polja i zemljoradnju. Kada je Kora sa majkom tada je proleće, leto i rana jesen, kada su poljoprivredni radovi u toku.
Druga verzija govori da sazvežđe Device predstavlja Erigonu, Ikarijevu kćer. Ikarije je bio nadaleko poznati vinar. Jednom prilikom je ponudio svoje vino nekim pastirima u Maratonskoj šumi. Dobro, ali jako vino ih je toliko izopijalo da su sve videli dvostruko. Misleći da ih je Ikarije začarao oni ga ubiše i zakopaše pod jednim borom. Kada je njegova kćer Erigona saznala za očevu smrt, obesila se o bor nad njegovim grobom Treća verzija o tome koga predstavlja zodijački znak Devica, smatra da je to Asterija kćer jednog od Titana.
Titani su bili neprijatelji bogova i sukobili su se sa njima u borbi za vlast. Bogove je predvodio Zevs, a
na njihovoj strani je bila Asterija, protiv rođenog oca. Bogovi su pobedili, a Zevs je Asteriju postavio na nebo u znak zahvalnosti.

Priredila astrolog Ana Savovic

Zithromax for sale