IV KUĆA

PRIPREMIO ZA VAS: Aleksandar Tomić

ČETVRTA KUĆA

Otac, kuća, okolina, kućni poslovi, uslovi života. Radnici, zemlja, svojina i rezultati poduhvata. Vlada grudima, stomakom, i organima za varenje.

Mesec u četvrtoj kući (prirodna kuća)
Dobro postavljen ili aspektovan pokazuje dobit preko roditelja, kuće ili porodičnog života. Uspeh kod suprotnog pola. Neke šanse za nasledstvo. Publicitet ili popularnost preko roditelja, mnoge promene mesta boravka. Pokazuje i visok životni uspeh, naročito u oblasti koje imaju veze sa imovinom, zemljom, ili farmama.
Ako je u lošem aspektu sa Saturnom, označava mmnoga razočarenja u ovim oblastima, ali se na kraju sve dobro završi. U stvari male šanse da sa ovom kombinacijom dopadne siromaštva i nesreće, mnogo se može zahvaliti porodici. Aflikcije Marsa, Sunca ili Merkura pretskazuju gubitak zbog krađa ili zastrašivanja. Ako je Jupiter u opoziciji predskazuje gubitak dobrih šansi. Uran u opoziciji pretskazuje iznenadne promene, teškoće u kući, zahlađivanje ili gubitak roditelja, verovatno majke. Neptun u opoziciji-misterija ili komplikacije u kući ili sa imovinom.

Merkur u četvrtoj kući
Nestabilnost u odnosima, česte promene mesta boravka zbog posebne prirode posla, odnosno profesije. Ovaj položaj, znak je mnogih putovanja. Međutim, ovo može značiti i mnogo briga oko kuće i porodice. Dobra pozicija za vlasnika privatnih škola ili drugih stacioniranih mesta gde se književni ili crkveni rad obavlja: zemlja, rudnici, poreske ustanove, matičari, novinske kuće, biblioteke, izdavačke kuće, ili za posao koji se obavlja u kući. Ako je u lošem aspektu sa Uranom: neočekivane teškoće i pretumbacije, ili iznenadan kraj.
Saturn u opoziciji označava gubitak kroz krađu ili bolesti Mars u opoziciji-gubitak kroz vatru-Sunce, Mesec ili Jupiter u opoziciji-gubitak prilika, limiti, brojni gubici.
Ako se Uran nalazi u dobrom aspektu označava neočekivani dobitak u posedima, okultna istraživanja. Ako su Saturn ili Jupiter u dobrom aspektu, to predsazuje šanse za uspeh, studioznost, upornost i nasledstvo. Sunce, Mesec, Venera u dobrom aspektu označavju aktivnost, popularnost i uspeh.

Venera u četvrtoj kući
Indikativna za važne porodične odnose i sreću kroz roditelje. Stvara ljubav za dom i zemlju. Šansa za dobitak preko nasledstva, roditelja, kuća ili vlasništva, ali i ulaganja. Miran, udoban život. Sunce, Mesec ili Jupiter u dobrom aspektu sa Venerom u ovoj kući sjajan su znak sreće.
Ako se nalazi u dobrom aspektu sa Uranom ili Saturnom predskazuje uspeh u starijoj dobi. Olakšice kroz penziju ili stalna primanja. Opozicija sa Suncem, Merkurom, Mesecom ili Jupiterom nije loša, ali ipak napada finansije i označava gubitak kroz ekstravaganciju ili pogrešno prosuđivanje. Mars u opoziciji označava neprilike zbog uobraženosti i bezosećajnosti prema bližnjima. Satrun, Uran ili Neptun u opoziciji stvaraju iznenadne gubitke, neraspoloženja i tuge, naročito pred kraj života.

Sunce u četvrtoj kući
Šansa za slavu povećava se sa godinama, uspešne ambicije: nade i želje se realizuju. Dobra pozicija za kuće, zemlju i posede. Označava mogućnost nasledstva preko roditelja, ali i dobro porodično nasleđe, dobar start. Ako je u dobrom aspektu sa Mesecom, Venerom, Jupiterom, Saturnom ili Uranom označava dobitak kroz posede ili nasledstvo, i to uglavnom finansijski uspeh. Ako je sa Neptunom u dobrom aspektu onda će osoba istraživati Okultno, duhovno itd.
Ako je Sunce afliktovano, predskazuje teškoće, ograničenja, probleme i tuge kroz roditelje i porodični život. Slaba konstitucija. Ako je u dobrom aspektu onda je osoba zadovoljna poroičnim životom, ima stabilnost i veom je poštovana u svome domu.

Mars u četvrtoj kući
Neprijatnosti u kući, mnogo nerazumevanja, neharmonija i svađe u porodiici, naročito ako je Merkur u aflikciji sa Marsom. Krađe, vatra i nesreće. Rana smrt roditelja. Mnogo teškoća, prepreka i razočarenja. Psihičke indispozicije prouzrokovane lošom probavom i kiselinom. Problemi sa imanjem, gubici u mešetarenju imovinom, zemljom i rudnicima. Ako je Neptun, Uran ili Saturn afliktovan onda izaziva mentalne poremećaje, samoubistvo i mogućnost iznenadne smrti u nesreći. Dobri aspekti daju mnogo energije, snage, aktivnosti i spretnosti u poslu.

Jupiter u četvrtoj kući
Naginjanje ka zadovoljnom ispunjenom i mirnom domaćem životu. Dobri odnosi sa porodicom, dobitak i sreća kroz roditelje, zemlju i posede. Ako nije afliktovan znači srećan, lagan život, uspeh u mestu rođenja, predodređenost za dobre poslove uopšte. Ako je Jupiter u aflikciji onda stvara probleme sa roditeljima ili njihovim poslovima, ekstravaganciju, i nasledna ograničenja. Ako su Sunce ili Mesec u opoziciji sa Jupiterom-iznenadni problemi sa srcem ili apopleksija. Mars u opoziciji označava opasnosti ili gubitak od vatre, Merkur u opoziciji predskazuje opasnost od suđenja oko imanja ili nasledstva, a ako i Mars i Jupiter stoje u lošem aspektu sa vladaocem četvrte kuće, onda se sudski problemi odnose na roditelje. Mars ili Saturn u dobrom aspektu predskazuju kraj koji je prožet religioznošću ili zadovoljstovom. Uran u dobrom aspektu predskazuje dug život i okultne sklonosti. Svetla (Sunce i Mesec) u dobrom aspektu najavljuju dobitke i uprkos svemu u horoskopu, uzdizanje do popularnosti.

Saturn u četvrtoj kući
Teškoće, brige u nasledstvu, rudnicima i poslovima vezanim za zemlju i posede. Nesreća zbog roditelja, verovatno odvajanje od oca-ili fizički ili emocionalno. Nezadovoljavajući odnosi u porodici. Mnogo rada, velike odgovornosti i ogromne teškoće za ostvarenje ambicije. Osoba je nesrećna u mestu svog rođenja. Usamljenst u drugoj polovini života. Ako je dobro aspektovan: sticanje imovine, dobici kroz rude ili ugalj.

Uran u četvrtoj kući
Nestabilnost mesta boravka, ili česte promene stana. Mnoge promene. Nesrećan u mestu rođenja. Udaljavanje od roditelja. Porodični problemi. Ako se očekuje nasledstvo, moguće je da ga osoba ne dobije, ili da bude isključena iz testamenta. Mnogi usponi i padovi označavaju i određeni stepen siromaštva, ili su bar siguran znak da će ga osoba osetiti.
Ako su Mars ili Saturn u opoziciji, postoji opasnost od nasilja. Mogućnost nesreća u kući. Neptun u opoziciji označava mogućnost krađa, obmana, izdaja, nesrećnih slučajeva, ili prirodnih katastrofa. (Poplava?) Jupiter u opoziciji označava gubitke zbog pogrešnog procenjivanja, zakonske probleme.

Neptun u četvrtoj kući
Promene mesta boravka. Putovanja. Neke tajne ili misterije vezane za porodicu. Zavere, prevare i nerazumevanje, napadanje roditelja na neki način, sve to iscrpljuje rođenog. Mnogo, međutim, zavisi od aspekata. Ako su svetla u opoziciji ili u lošem aspektu sa Neptunom, onda to označava oslabljenju vitlnost i jadno zdravlje. Ako je Merkur u opoziciji-nervna rastrojenost, ili neka vrsta problema sa nervima u kasnijem životu. Neptun ne neutralna planeta. Konsekventno, dobri aspekti će pokazati dobitke kroz imovinu i roditelje, zavisno od prirode aspekata.

Izvor: Astro 24

Zithromax for sale