Hromoterapija-bojama protiv bolesti

Pripremio za vas: Aleksandar Tomić

Hromoterapija- pozitivno delovanje i energija boja

U surovom svetu u kome živimo i koji od nas neprestano zahteva da ostanemo dobro uzemljeni, možda nam više od svega nedostaju čarolije.
Ona je u stvari svuda oko nas, dovoljno je da je prihvatimo. U tu svrhu možemo se poslužiti bojama.

Boje su moćan alat za podizanje psihičke i fizičke ravnoteže, ali uprkos tome, skoro da i nismo svesni njihovog delovanja.

Prijatne su oku, pa ih biramo zavisno od sklonosti, služeći se njima najviše u estetske svrhe. Na boje možemo gledati kao na efikasan i lako dostupan alat za podizanje nivoa kvaliteta života. Taj alat nam je najčešće potpuno beskoristan, jer ne znamo da ga koristimo.

Ako se potrudimo da upoznamo moć boja, sigurno ćemo doći do zaključka da one pripadaju kolekciji alata za postizanje optimalnog zdravlja.

Psihološki uticaj boja i njihovog delovanja na naše podsvesne mehanizme je dobro poznata marketinškim stručnjacima.Oni se bojama služe da bi nas naveli na kupovinu određenih proizvoda.

Prozračne, svetle i nežne boje, poput bele, svetloplave i svetlozelene, podsvesno povezujemo s čistoćom i svežinom, po pravilu ćemo ih primetiti u reklamama proizvoda za posebnu higijenu i čišćenje doma.

Crvena, narandžasta i žuta, kao boje nagona, uzbuđenja i životne energije, često se koriste pri reklamiranju svih proizvoda kojima je cilj udovoljiti našim hedonističkim potrebama.

Sve što treba učiniti je primeniti moć boja u svom životu kojom se služe stručnjaci za marketing

Svesna upotreba boja može nam pomoći na više nivoa. Boje mogu da:

– ubrzaju psihički i fizički oporavak

– poprave raspoloženje
– podstiču na akciju ili opuštaju
– razbude ili umire
– napune onom vrstom energije koja nam trenutno nedostaje
– pomognu da ostvarimo svoje ciljeve i da privučemo pozitivno

Kako to možemo uraditi?

To možemo uraditi na više načina, svaki od njih je veoma jednostavan i efikasan.

U cilju isceljenja ili olakšanja zdravstvenih problema, možete koristiti metod vizualizacije,
tako da na oboleli deo tela usmerite zamišljeni snop određene boje.

Vizualizaciju radite u početku najmanje 3 minuta,a zatim postupno produžite meditaciju do 10 minuta.

Pri tome možete desni dlan postaviti preko čakre solarnog pleksusa (nalazi se u visini gornjeg dela trbuha, ispod rebara), a levi dlan na bolno mesto.

Ukoliko imate poteškoća s vizualizacijom, isti efekat ćete postići i posmatranjem određene boje, na primer slike ili predmeta te boje. Tada boju jednostavno mentalno usmerite prema obolelom delu tela.

Delovanje boja

Boju kojom ćete tretirati određeni deo tela, odredite najlakše uz pomoć slike:

Bela boja nam može pomoći za čišćenje tela i uma, posebno u kriznim situacijama ili u stanju šoka.
U telo se može uneti i preko hrane, na primer mleka i mlečnih proizvoda, karfiola, repe, celera, krušaka, banana, crnog i belog luka.

Crvena boja pomaže snabdevanju tela neophodnom energijom kod umora i iscrpljenosti. Podstiče kreativnost, jača samopouzdanje i snagu volje, ohrabruje, otklanja bezvoljnost i depresiju. Terapija crvenom bojom pomoći će i kod anemije, slabe cirkulacije, proširenih vena, problema s hemoroidima.

Od hrane jedite paprike, cveklu, trešnje, jagode, maline, crvenu ribizlu, lubenice, crvene narandže, rotkvice.

Narančasta boja se tradicionalno smatra bojom mudrosti, zbog čega swamiji često nose odeću te boje.
Pomaže otvaranju uma, povezuje se s razumevanjem i tolerancijom, uklanja emocionalne blokade, olakšava učenje, podstiče pamćenje i smiruje razdražljivost. To je boja senzualnosti i telesnog uživanja.

Terapija narančastom bojom pomoći će i kod svih problema vezanih za reproduktivne organe, impotenciju, neplodnost, probleme vezane za menstrualni ciklus, bešiku.

Pri uklanjanju navedenih zdravstvenih problema pomoći će sva hrana narančaste boje poput šargarepe, pomorandže, mandarine, kajsije, bundeve.

Žuta boja kao simbol sunca, rasta i topline, budi optimizam i podstiče pozitivan stav prema životu.

Terapija žutom bojom pomoći će pri uklanjanju tegoba, osećaja manje vrednosti i straha, kod bolesti želudca i jetre.

Od hrane, jedite dinju, grejp, kukuruz, kruške, limun, breskve, ananas.

Zelena boja kao boja prirode, spokoja i unutrašnje ravnoteže, efikasna je kod stresnih situacija, pogotovo onih koje se odnose na emotivne probleme, poput ranjenog srca.

Terapija zelenom bojom će pomoći kod bolesti srca, pluća, astme i alergije.

Od hrane jedite zelenu papriku, brokoli, grašak, sve vrste zelenih salata, zelene jabuke, zeleno grožđe, kivi, krastavce, tikvice, prazilik, šparglu.
Plava boja utiče na sposobnost izražavanja, prilagođavanja okolini.

Terapija plavom bojom pomoći će kod uklanjanja strahova, opsesija, psihoza i uznemirenosti, a na telesnom nivou kod bolesti glave, grla, zuba i desni, problema sa štitnom žlezdom i vratnim pršljenovima.

Ukoliko vas muče problemi poput navedenih unosite u organizam hranu plave boje, poput plavog patliđana i crnog grožđa, šljiva, borovnica, crna ribizla,kupina.

Ljubičasta boja se najviše veže za sposobnost razvoja intuitivnih i duhovnih saznanja.

Terapija ljubičastom bojom pomaže kod nedostatka samopouzdanja, otklanja osjećaj besmislenosti. Pomoći će svima koji pate od čestih promena raspoloženja, migrena i depresija.

Od hrane, jedite patlidžan, ljubičasti kupus, borovnice, kupine, ljubičaste smokve.

Kako još možete koristiti boje

Osim preko hrane, boju možete uneti u sebe tako da staklenu čašu napunite vodom, prekrijete je komadom papira odgovarajuće boje i ostavite je sat ili dva na suncu.
U cilju postizanja sklada i privlačenja pozitivne energije, preporučljivo je okružiti se bojom koja vam je tog trenutka iz bilo kog razloga potrebna.
Nosite odeću te boje, prostor u kome boravite ispunite cvećem i predmetima te boje.
Sve što Vam je potrebno, je da obojite svoje misli i svoj svet bojama po sopstvenom izboru.
Svaka boja ima svoju frekvenciju, pa su zato boje svakako važne za uravnoteženu energiju. Usmeravanjem i njihovo delovanje koriste se i feng shui majstori. Astrologija takođe ne zanemaruje boje jer svaki horoskopski znak obeležava neku boju. Najvažnije je postići pravu ravnotežu spektra i iskoristiti pozitivan uticaj i energiju svake boje.

Za početak da vidimo svaka boja kakvo ima značenje i delovanje

Crvena boja je boja života, krvi i seksualnosti. Pojačava vitalnost, unutrašnju snagu, pojačava cirkulaciju i ubrzava metabolizam. Pomaže da nadvladate strah od života. Neka istraživanja su pokazala da su sportisti u crvenim dresovima obično uspešniji.

Narandžasta je boja snage i života. Pozitivno deluje na raspoloženje, privlači srećne misli, a kao i sve tople boje jača vitalnost organizma.

Žuta je boja sunce, a sunce znači život i zdravlje, radost i optimizam. Kao takva žuta boja jača rad nervnog sistema, podiže raspoloženje i pozitivno utiče na probavu, ali i na komunikaciju, društvenost i mentalnu aktivnost.

Plava je boja neba i vode, dubine, daljine i visine. Podseća na mir i hladnoću, ali i čežnju. Ova boja umiruje i opušta te tako pozitivno deluje protiv nesanice, nervoze i strahova.

Ljubičasta boja predstavlja nešto mistično i tajanstveno. To je boja religioznosti, nadprirodnih sila, ali i boja inspiracije. Zbog svoje povezanosti s duhovnim ona uspešno suzbija osećaj bezizlaznosti i očaja.

Zelena je boja prirode, boja šuma i livada. Ona ima isceljujući i smirujući učinak pa stvara sklad, mir i ravnotežu. Podiže raspoloženje i opušta.

Bela boja povezana je sa svetlom, nevinošću, čistoćom i devičanstvom. Bela znači sigurnost, a obično je vezana uz dobrotu i duhovnost.

Crna se povezuje uz moć, smrt, zlo i tajnu, kao i uz strah od nepoznatog. To je boja bez svetlosti pa se zato i veže s negacijom i nečim negativnim.

Ružičasta boja predstavlja romansu, ljubav i prijateljstvo. Naglašava ženstvenost, ali i pasivnost.

Smeđa je boja zemlje i tla. Prizemljuje i pojačava kontakt s realnošću, ali i umanjuje kreativnost i skraćuje vidike.

Siva predstavlja mešavinu bele i crne i kao takva ona je neka vrsta ravnoteže između praznog i punog, dana i noći, poznatog i nepoznatog.

Izvor: Oko kosmosa

Zithromax for sale