Tarot karta Svet

Pripremio za vas : Aleksandar Tomić

Stigli smo do tacke kulminacije na nasem dugom putovanju. Na poslednjoj karti vidimo plesaca uokvirenog u venac isprepletenih grancica. U uglovima karte naslikani su lav, bik, orao i lik andjela sa oreolom. Igrac ima lice, kosu i grudi zene, ali ravni bokovi i stubaste jake noge ukazuju da je u pitanju androgeno bice, koje kombinuje i sadrzava u svom telu muske i zenske elemente.

Suprotnosti ciji smo razvoj pratili sada su kombinovane u jedan entitet. Sal nagovestava prisustvo stalno pokretnog duha. Ova plesacica drzi dva stapica, u svakoj ruci po jedan, a oni predstavljaju pozitivan i negativan pol energije. Prirodni venac koji uokviruje plesacicu pokazuje nam harmonicno uplitanje svih aspekata prirode, svesnih i nesvesnih, kako bismo stvorili tajnu i integrisanu celinu.

Venac stvara sveti Temenos — tako da je plesacica zasticena. Njene genitalije ostaju skrivene. Simbolicno, ona nam govori da stvaralacki nagon koji se nalazi u srcu svakog zivog bica ne moze biti otkriven. Jednostavno, to ostaje sveta tajna, ona koja ne moze u potpunosti da se otkrije. Postoji vreme kada je potrebno da duhovno bude zasticeno. (duhovno je centar nase psihicke ravnoteze).

Na ovoj karti prvi put vidimo simbolicno predstavljenu celinu stvaranja: zemlju, biljke, zivotinje, ptice, coveka i andjela. Figura u centru nije ni jedno od njih, ipak, posto je hermafrodit, ona objedinjuje sve njih ili mnogo vise, sto nadilazi obicnu ljudsku prirodu.

U gornjim uglovima karte su prikazana dva krilata stvorenja, a u donjim, dve zveri koje hodaju zemljom. One predstavljaju cetiri zveri apokalipse. Znacenja ovih figura mogu da se tumace:

BIK – Predstavlja zemlju, stabilnost, strpljenje, upornost i cistu supstancu. Povezan je sa Svetim Lukom, jer Lukino jevandjelje govori o Hristovim zivotu na zemlji.

LAV – Predstavlja vatru, stvaranje, inkarnaciju duha i uskrsnuce. Povezan je sa Svetim Markom.

ANDJEO – Predstavlja vazduh, Vodoliju, idealnu vezu, potragu za istinom, univerzalno bratstvo. Povezan je sa Svetim Matejom i pojavljuje se u ljudskom obliku; Sv. Mateja je govorio o geneologiji Hrista.

ORAO – predstavlja vodu i Skorpiona (to je Skorpija koja je odletela u nebo). On oznacava emotivnu snagu, smrt i regeneraciju. Povezan je sa Svetim Jovanom, njegova posebna nadlaznost je bila u inspiraciji i bozanskoj prirodi Hrista.

Njih cetvoro predstavljaju glavne svedoke u igri zivota. Zajedno, oni formiraju kvadrat koji u sebi sadrzi oreol.

Ako pogledamo mapu putovanja, videcemo da poslednja karta u svakom od tri horizontalna reda predstavlja posebno stanje napredovanja kod junaka, i da su tri karte vertikalne ose, povezane jedna sa drugom i sa ostalim kartama duz puta.

Na vrhu ovog vertikalnog reda nalazi se Kocija. U tom redu centralna figura nije gola ljudska figura, vec kralj obucen u kraljevsku odoru. Predstavljen je tako da ustogljeno sedi iznad zemlje. Znaci, iako je junak krenuo na put, to je bilo samo putovanje njegovog ega. Ali na karti Umerenost, koja se nalazi direktno ispod Kocije, sve je preokrenuto, kao da sve tece zajedno u liku andjela koji presipa tecnu sustinu iz jedne posude u drugu.

Buduci da ova karta zavrsava seriju, interesantno je da njen broj, dvadeset jedan, to ne oznacava (kao brojevi karata “semena”, koji brojcano mogu da se svedu na deset i na takav nacin zavrsavaju odredjenu fazu razvoja). Ipak razmisljati u ovom pravcu znaci sabirati sve karte bez karte Lude, ciji broj je nula i daje posebne privilegije i moci.

Ova karta nas je uvela u putovanje i pojavljivala se uz druge karte s vremena na vreme, ponekad da bi ismejala junaka, a ponekad da bi ga podrzala na putovanju. Luda nikada ne ostaje dugo na jednom mestu. Kao sto je Tarot pokazao, zivot je proces, zivot je kretanje; mir nije oslobadjanje od oluje, vec ravnoteza u njegovom centru. Tako ni karta Svet ne moze predstavljati krajnji cilj putovanja.
Uskoro ce ta mala maskota, prijatelj Boga i nas prijetelj, Luda, postati nestrpljiva da krene dalje, mameci nas na novo putovanje i u nove dimenzije svesnosti.

Potpuno izbavljenje iz zivotnih patnji u ovome svetu jeste i mora da ostane samo iluzija!

PORUKA: Ova karta ukazuje na ospeh i postignuce, kako svetovno, tako i duhovno. Vasi napori ce uskoro biti nagradjeni. Ulazite u vrlo pozitivnu fazu kada cete uzivati u plodovima svog rada. Imate iskustva u svetovnim stvarima, mudro cete iskoristiti svoje znanje u licnu korist i u korist drugih. Kao poslednja karta velike arkane, Svet predstavlja kraj puta, uz znacenje: uzivajte u svom poslu, slobodnom vremenu i u ljubavi.

Uspravno: Sigurnost, uspeh, krunisanje, ispunjenost, harmonija.

Obrnuto: Nedostatak dalekovidosti, strah, razocaranje, zapoceto izvrsavanje duznosti.

Izvor: Ana Raković

Zithromax for sale