Psihologija boja – Ljubičasta:

 

 

Priredila astrolog Ana Savović

Ljubičasta spada u sekundarne boje. Ova hladna boja, nastaje mešanjem plave i crvene. Postoje dva osnovna tona: crveno-ljubičasta i plavo-ljubičasta. Lila i boja lavande su boje koje posebno vole starije osobe, a nastaju prosvetljavanjem ova dva osnovna tona.

Ljubičasta je boja koja ima najširi dijapazon raspoznavanja tj. svi imamo vrlo različito viđenje ove boje. Ukoliko vam neko kaže npr. crvena, najverovatnije je da ćete pomisliti na “Coca Cola” crvenu. Kod ljubičaste ne postoji najčešći odgovor.

Praktično je nemoguće pronaći ljubičastu koja je tačno na sredini između plave i crvene. Nekima je prva asocijacija na ovu boju tamna skoro kao indigo plava, dok je drugima skoro bordo. Pored plave, ljubičasta ima najveći raspon od svetlih do tamnih tonova.

Ukoliko je vaša omiljena boja ljubičasta vi volite da budete upadljivi i drugačiji. Vama je vera ili neka druga ideja važnija od prijatelja i porodice. Vaše oblačenje je ili strogo ili u romantičnom hipi stilu. Vrlo je moguće da se bavite neki kreativnim radom: crtanje, slikanje, pisanje.. Volite egzotičnu hranu, nove pojave i trendove, a mana vam je to što ste često svojeglavi. Ne volite realnost, već često odlutate u svoj zamišljeni svet.

 

Ljubičasta je “kontradiktorna” boja. U njoj se spajaju plava, koja se povezuje sa muškarcem i crvena, koja se povezuje sa ženom. Ona po Jungu predstavlja spoj duha (plavo) i tela (crveno). Tamne ljubičaste se vezuju za seksualnu želju, dok se boja lavande i slične nijanse vezuju za devičanstvo.

Ljubičasta je boja moći! Ova boja asocira na poniznost i promišljenost. U 19. veku se u pojedinim krajevima vezivala za period žalosti – prvih 6 meseci od smrti drage osobe nošena je crna, a narednih 6 meseci ljubičasta odeća. Ljubičasta je i sakralna boja, u katoličkoj crkvi nose se i ljubičaste odore.

Generalno, velika količina ljubičaste boje stvara osećaj teskobe, potištenosti i tuge. Prijatni tonovi su oni koji su bliži plavoj boji, koji opuštaju intuiciju i intelekt.

Pošto stimuliše nervni sistem, ljubičasta nije omiljena kod nervoznih ljudi i onih sa “kratkim fitiljem”. Dakle, preporučljiva je za “usporene” osobe i one koje se teško bude.

Iako se nalazi na suprotnom kraju spektra od crvene, na slikarskoj paleti ljubičasta nastaje kombinovanjem crvene i plave, pa može dobiti crvenu ili plavu nijansu. Kao takva ona se nalazi na prekretnici između toplih i hladnih boja, dveju suprotnosti s obzirom na psihološki učinak. Ljubičasta je boja mistike, magije, odricanja; simbolizuje tajnovitost, strpljivost i unutrašnje bogatstvo. U tamnijim tonovima simbolizuje žalost, tugu i patnju.

Ljubičasta boja je simbol bogatstva i prestiža; duhovnosti, mudrosti i harmonije, ali i nezrelosti i nepraktičnosti.

Ne nalazi se često u prirodi, pa se ponekad, u zavisnosti od konteksta, čini egzotičnom ili veštačkom.

Ljubičastu boju dobro je koristiti u umerenim količinama, jer može da utiče na pojavu depresivnih misli kod onih koji su im skloni.

Priredila astrolog Ana Savović

 

Zithromax for sale