Psihologija boja – Crvena:

Priredila astrolog Ana Savović

Crvena spada u 3 osnovne boje. Ona je mlaka boja, a njena komplementarna boja je zelena. 

Posebnu grupu crvenih tonova čine ružičaste tj. pink nijanse. Pink je omiljena boja među mladim devojkama, a deca najviše vole crvenu. I to onu najjaču, plakatnu.

Gete je čak išao toliko daleko da je tvrdio da ovu boju vole samo deca i primitivni ljudi.

Ukoliko vam je crvena omiljena boja vi ste često nepromišljeni i impulsivni. Strastveni ste i seksipilni. Puni ste samopouzdanja i ne volite nametnute autoritete. Po Jungu i njegovom učenju o ljudskim tipovima vi ste veliki emotivci, iako to prikrivate čestim prepirkama. Važno vam je da ste u centru pažnje i teško podnosite monogamiju.

 

Crvena u isto vreme pojačava dobro i izaziva zlo. Navodimo je kao boju ljubavi, ali i boju krvi tj. ratova. Ona u isto vreme simbolizuje i ljubav i mržnju. Ona pokazuje dominantnost i samouverenost.

Crvena boja daje snagu, energiju i jača fizički kontakt. Negativne osobine su joj stvaranje nervoze i agresije kod inače impulsivnih ljudi.

Ukoliko ste direktor, nikada nemojte koristiti crvenu hemijsku na poslu. Ona će vaše saradnike vratiti u period osnovne škole kada su njihove greške isticane takvom olovkom i time ih ispuniti panikom.

Crvena boja ostavlja dubok utisak na svakog čoveka, ona razdražuje, pobuđuje i uzbuđuje, podseća nas na krv, vatru i revoluciju. To je ujedno i boja strasti i seksualnosti. Crvena boja signalizuje opasnost pa je koristimo prilikom upozorenja. Podstice mišićnu snagu i stimulise telesnu cirkulaciju, instinktivno je povezujemo s primitivnim, osnovnim nagonima.

Crvena je svetla, topla boja koja pobuđuje snažne emocije.

Crvena boja povezuje se sa ljubavlju, strašću, seksualnošću, toplinom i komforom.

Smatra se i snažnom, čak i “besnom” bojom; bojom koja izaziva osećanja uzbuđenosti ili snage. Previše izloženosti ovoj boji može nas voditi stanjima uznemirenosti, razdražljivosti i ljutnje.

 Priredila astrolog Ana Savović

Zithromax for sale