Psihologija boja – Crna:

 

 

Priredila astrolog Ana Savović

Crna boja spada u hladne boje, a njena komplementarna boja je, naravno, bela.

Crna boja u našoj kulturi simbolizuje tugu, nesreću, smrt, tamu. Ova simbolika je veoma jasna. Jutro je svetlo, čime simbolizuje novi početak ili rađanje, dok je noć tamna, čime simbolizuje kraj. U Grčkoj mitologiji se čak navodi da je san mlađi brat smrti. Svi smo svedoci da se čak i u filmovima smrt uvek pojavljuje po mraku i u crnoj odori.

Sa druge strane, u modernoj simbolici ona se vezuje za moć i uspeh. Crna asocira i na seksualnost, a kada se setimo odžačara vidimo da u nekim slučajevima donosi i sreću.

Stručnjaci kažu da osobe koje vole crnu boju da su dostojanstvene i stabilne osobe. Da su te osobe osetljive (u pozitivnom smislu), vole umetnost, a potrebno im je puno vremena da pokažu ono što osećaju. Negativne osobine su im prevelika misterioznost i podložnost depresivnim mislima. Dodajte malo boje u svoj život i okruženje i bićete oduševljeni promenama!

Crna i ovde ima suprotne efekte: u nekima prigušuje i stvara strahove, a u drugima stvara osećaj sigurnosti i zaštićenosti.

Postoje tvrdnje da onima koji su uspeli da nađu balans između svoje svesti i mračne strane crna boja ne smeta tj. na njih nema negativne efekte. Ukoliko osećate da crna u vama izaziva preveliki nemir, možda je rešenje u prihvatanju činjenice da svi imamo “tamnu stranu” koju treba obuzdati, a ne negirati.

Crna je boja autoriteta i moći. Ostavlja utisak prefinjenosti, misterioznosti i elegancije. To je ne-boja, koja upija čitav spektar odnosno ne reflektuje ni jedan deo spektra pa je zbog toga doživljavamo tamnom. 
Simbolika: sofisticiranost, elegancija, zavodljivost, misterija, glamur, sigurnost, emotivna stabilnost, opasnost.

Crna boja apsorbuje sve boje u spektru.

Često se koristi kao simbol pretnje ili zla, ali je popularna i kao indikator moći. Koristi se za predstavljanje opasnih ljudi i pojmova, kao što su Drakula ili Smrt, a često simboliše i veštičarenje.

Crna boja asocira se uz smrt i žaljenje u brojnim kulturama. Takođe, povezuje se sa nesrećom, seksualnošću, formalnošću i prefinjenošću.

U drevnom Egiptu, crna boja simbolizovala je život i ponovno rođenje.

Crna boja često se koristi u modnoj industriji zbog svoje mogućnosti da nas predstavi vitkijima, odnosno izduženijima.

U govoru ima takođe snažno implicitno značenje: crna mačka, crna lista, crno tržište, crna kravata, crna magija.

Priredila astrolog Ana Savović

Zithromax for sale