Jupiter u znacima

Jupiter u znacima

Jupiter je najveća planeta u Sunčevom sistemu. Po udaljenosti odnosno po rastojanju, Jupiter je peta planeta od Sunca. Posle Sunca, Meseca i Venere, Jupiter je četvrta najsvetlija i najsjajnija planeta Sunčevog sistema. Karakteristična velika crvena mrlja na Jupiteru koja se naziva “Velika Crvena Pega” je dva puta masivnija od Zemlje. Nije začuđujuće što baš Jupiter nosi ime starog vrhovnog božanstva koje se u rimskoj mitologiji nazivalo Jupiter Optimus Maximus dok se u grčkoj mitologiji nazivalo Zevs.

U staro doba rimskog carstva Jupiter Optimus Maximus (najbolji i najveći) je bio glavno i vrhovno božanstvo Rima. Bog Jupiter je bio bog svetla, pravde, istine, oluja, munja i gromova. U starom Rimu Jupiter je bio visoko poštovan i predstavljao je zaštitnika države. Širom rimskog carstva stari rimljani su gradili hramove u čast Jupitera koji su simbolizovali rimsku moć. Najstariji hram u drevnom Rimu je Jupiterov hram na kapitolu koji je bio posvećen Jupiteru a koji je sadržao i oltare posvećene Junoni i Minervi. Hram je bio od ogromnog značaja za sve rimljane jer je u njemu senat donosio važne odluke o osvajanju i o ratovanju a takođe, u hramu su se potpisivali i važni međunarodni ugovori. Nakon pobedničkih i osvajačkih borbi, rimski imperatori su, vraćajući se u Rim u trijumfalnoj povorci, najpre svraćali u hram koji je bio posvećen Jupiteru kako bi odali počast i izrazili zahvalnost svom vrhovnom božanstvu. Ovo vrhovno i glavno božanstvo je u staroj grčkoj bilo nazivano imenom Zevs.

U grčkoj mitologiji Zevs je vrhovni bog ljudi i bog neba. Zevs je i bog među bogovima koji živi na Olimpu. Takođe, Zevs je i bog groma, mira i pravde. Zevsova omiljena ptica koju je uvek imao kraj sebe je zlatni orao koji je poput Zevsa predstavljao simbol hrabrosti, snage i pravde. Stabla masline su bila posvećivana vrhovnom bogu Zevsu.

U astrologiji, Jupiter je planeta benefik odnosno planeta Velike Sreće koja simbolizuje ključ koji otvara vrata sreće, prosperiteta i uspeha na svim životnim poljima. Jupiter predstavlja blagostanje, sklad, harmoniju, napredak, rast, uspeh i ekspanziju. Simbolizuje i darežljivost, velikodušnost, dobroćudnost kao i dobro razumevanje. Jupiter donosi izobilje, šanse, optimizam, znanje, pravdu i istinu. Takođe, Jupiter daruje sreću, visoko obrazovanje i mudrost. Osim toga, Jupiter vlada i dugim putovanjima, visokim funkcijama, bogatstvom, slobodom, pravom, višim umom i filozofijom kao i hedonizmom.

Autor:Olivera Petkovic

Leave a Reply

Zithromax for sale