Horoskop za tranzit Saturna kroz znak Strelca: gde da očekujemo udare sudbine

Retrogradni Saturn inhibirao nas je do 25. avgusta 2017. godine, a sada dolaze stvari na naplatu. Njegovo približavanje natalnom Neptunu može da sruši ideale…
Pripremio: Aleksandar Tomić
“Na početku, snovi se čine nemogućim, zatim neverovatnim, a zatim neizbežnim.” ~ Christopher Reeve

Tranzitni Saturn je ponovo 25. avgusta 2017. godine krenuo direktno u znaku Strelca. U toku godine, Saturn je retrogradan 140 dana, te provodi po još 5 dana stacionaran, na početku i na kraju retrogradnog ciklusa.

Verovatno ste čuli za knjigu “Sto godina samoće”, nobelovca Gabrijela Garsije Markesa. Astrolozi možda ne moraju pisati takve sage, ali je svakako “Sto godina samoće” ekvivalent “140 dana retrogradnog Saturna” u astrologiji.

Da se podsetimo, Saturn, poznat i kao Kronos, Fanon, Falsifer, je astrološki gospodar vremena, vladar usuda. Saturn je onaj koji postavlja granice, koji podiže bedeme, zidine, brane… inhibitor svih procesa, nepokolebljivi sudija koji sve sabira i na kraju podvlači crtu. On je alfa i omega ljudskog života, mundano vlada prvom (život) i osmom kućom (smrt). Saturn predstavlja pad u materiju, poprimanje oblika, život u celini, rađanje, delovanje i na kraju, smrt.

On jeste taj kamenčić u cipeli, koji nas žulja, ali bez tog kamenčića nema ni kuće koju gradimo. Bez Saturna nema čvrstine, stabilnosti, ravnoteže, upornosti, dugotrajnosti.

Pa tako najbolju memoriju imaju oni sa dobrim aspektom Merkura i Saturna (konjunkcija, trigon, sekstil), emotivne veze i prijateljstva najduže traju onima sa dobrim aspektom Venere i Saturna, oni sa dobrim aspektom Meseca i Saturna dugo ostaju vezani za jedno mesto i imaju gotovo neraskidive veze sa porodicom itd. Povezanost Marsa i Saturna daće istrajnost, jačanje snage s godinama i čekanje na ostvarenje ciljeva, ali i njihovu sigurnu realizaciju.

Šta donosi malefik po natalnoj astrologiji
U natalnoj astrologiji, malefik (Saturn, Mars, pa dalje Pluton, Uran, Neptun) smešten u poljima života (ugaona polja – I, IV, VII, X) ili u poljima sreće ( V, IX, XI) donosi tugu, neostvarene želje, blokade i spoticanja u skladu sa svojom prirodom. Važno je pogledati kojim poljima vlada malefik, kako biste videli odakle dolazi “udar sudbine”. Ako je malefična planeta retrogradna, njen uticaj je još naglašeniji.

Takođe, tranzitni Saturn u zavisnosti od kuće i znaka kojim se kreće, unosi frustraciju, osećaj nesigurnosti, straha, skučenosti i obeshrabrenosti.
Najkraće rečeno, tamo gde vam se nađe Saturn (bilo u natalu ili u tranzitu), tu možete očekivati šamar realnosti, koji će vas naterati da preispitate sve u vezi simbolike pomenutog polja. Ako je Saturn retrogradan, taj uticaj je dupliran. Nakon prvog šamara, dolazi još jedan, po drugom obrazu.

Saturn je ušao u retrogradan hod u aprilu ove godine i u svojih “slavnih” 140 dana kršio nas je, lomio, pritiskao i tražio da damo svoj maksimum, kako bismo prevazišli prepreke u određenim oblastima života. Oni sa podznakom u Strelcu su u protekla 4 meseca tapkali u mestu i vršili introspekciju, analizirajući čitav svoj život. Oni sa drugom kućom u znaku Strelca su bili pod finansijskom blokadom, koja polako jenjava.

Vrh treće kuće u Strelcu, problemi u komunikaciji, sa komšijama, rođacima itd, Strelac na vrhu četvrte kuće, opšta stagnacija u porodici i tako redom (05. kuća – emotivni život, djeca, 06. kuća – posao, zdravlje, hronična oboljenja, 07. kuća – partnerstvo bilo koje vrste, 08. kuća – porezi, dugovi, odloženi hirurški zahvati, nedostatak podrške drugih, 09. kuća – putovanja u inostranstvo, učenje, fakultet, 10. kuća – posao, pozicija, 11. kuća – prijateljstvo, želje, planovi, ciljevi, 12. kuća – tajni neprijatelji, psihofizičko stanje).

No, od 25. avgusta, stvari dolaze na naplatu, ali onakve kakve zaista jesu, bez preuveličavanja i ulepšavanja. Na kraju, ipak svi dobiju ono što zaslužuju, ali pojedini svejedno ostaju razočarani, jer su u samom startu očekivali previše.

A ako smo već pomenuli maštarenje i nerealna očekivanja, tu je negde prste upleo Neptun. Tranzitni Neptun već neko vreme boravi u znaku Riba… ili je bolje da napišem, plovi znakom Riba – jer Ribe simbolišu mora, okeane i sve velike vodene površine. Ne, ipak je najbolje da napišem da se Neptun sanjareći izgubio u znaku Riba – jer Ribe pored pučine mora i okeana simbolišu i pustinje, nepregledne tundre Sibira i sve druge nedođije u kojima se tako lako izgubiti. Pa je tako Neptun u Ribama i izmaglica na pučini, ali i fatamorgana u pustinji.

Astronomski gledano, Neptun je osma po redu i četvrta po veličini planeta u Sunčevom sistemu. Za jedan pun krug oko Sunca, potrebno mu je nešto više od 160 godina. Neptun nije vidljiv golim okom, ali ako se poslužimo teleskopom videćemo tirkizno-zelenkastu planetu opasanu slabo vidljivim prstenovima.

“U astrologiji, Neptun se vezuje za vančulna iskustva, transcendenciju, sanjarenje, idealizaciju… Neptun je svaki nestvaran događaj. Baš ono što vam se učinilo, ali ne možete to da dokažete, delo je Neptuna. Neptun je i svaka bajka, a u kontaktu sa Venerom eto i svih princeza čijim su nas dogodovštinama usrećivali ili plašili u detinjstvu. U svakom slučaju, kroz te priče smo učili o životu.

Neptun nije ni mašta ni san (to je Mesec), nije ni umetnost (opet Venera), ali jeste ono božansko nadahnuće, trenutak inspiracije, ta tanka linija koja odvaja običnu škrabotinu i umetničko delo. Neptun je taj koji inspiriše i boji ovaj svet, dajući mu obrise nestvarnog i vanvremenskog.
Neptun je u Ribama od 2011. godine
Neptun je i beg, magla, izmaglica, kafa, čaj, nikotin, otrov, halicunacija… Neptun nije umetnost sama po sebi (to je opet Venera), ali jeste film, kao zamišljena priča prenesena u stvarnost. Neptun vlada iracionalnim i nevidljivim. To je slepa vera u nekog… ili u nešto. Ne, to nije religija, religijom vlada Jupiter.

Svaka prava posvećenost i najčistija zaljubljenost dolazi u pratnji Neptuna. Svaki nepravilan damar, svaki “leptirić” koji osetite, vođen je Neptunom. Kada ležite u najudobnijem krevetu, a zarobljeni ste između jave i sna, dok se prvi jutarnji zraci bore sa svetlošću poslednjih noćnih čuvara, kada vam misli okupira onaj plavi čuperak o kojem peva Mika Antić, kada zaista “pomešate note i piramide”, znajte da ste tad otkrili istinsku magiju Neptuna.” – Miloš Tomić, Ljubav i drugi poroci

Neptun u Ribama je svoj na svome, te je “dušu dao” za maštarenje, snove i (ne)realne želje. I priznaćete da i vi, a i svi oko vas, od 2011. godine i ulaska Neptuna u Ribe, žive na ivici realnog i mogućeg, u nekom vlastitom “matriksu”, u svom balončiću od sapunice, čiji zidovi su mnogo tanji nego što se čine.
S druge strane, uloga Saturna je da polako ide kroz zodijak i da raspršava snove od sapunice. Ovih dana, u to se posebno uverila generacija sa natalnim Neptunom u znaku Strelca, tj. svi rođeni u intervalima 06.11.1970 – 19.01.1984 i 23.06.1984 – 21.11.1984.

Kada se Saturn približi natalnom Neptunu, on će srušiti trenutne ideale i nadanja, ali će s vremenom da nam pomogne da izgradimo zdraviji pogled na svet oko nas. Ovo je period građenja snova, nakon prolaznih razočaranja.

Na zdravstvenom planu, Neptun u Strelcu (kad je aktiviran Saturnom) može doneti preterivanje u porocima (nikotin, alkohol…), pogrešno lečenje ili trovanje tabletama, trombozu, kalcinome u žučnoj kesi ili bubrezima, oštećenja jetre itd, naravno, u skladu sa natalnim predispozicijama.

Tranzitni Saturn u drugoj polovini decembra menja znak, te ulazi u Jarca, svoje sedište. Za vreme boravka u znaku Strelca, gradio je kvadrat sa već pomenutim Neptunom u Ribama. Od kraja 2014. pa do današnjih dana, razlikovati realno i nerealno, ostvarivo i neostvarivo javu i san, bilo je gotovo nemoguća misija. Ali, Saturnovim ulaskom u znak Jarca, Saturn i Neptun će se naći u harmoničnom odnosu, jer će graditi sekstil, svaki iz svog znaka. Ovaj aspekt će doneti novi pogled na realnost, koja nas okružuje, sa samo malim daškom ružičastog na naočarama kroz koje posmatramo svakodnevicu, koja nije baš uvijek savršeno ružičasta.

Dakle, svi vi koji mislite da su vam se snovi u nekom trenutku srušili (a posebno ako pripadate generaciji Neptuna u Strelcu), strpite se još samo malo, jer na starim temeljima uvek možete izgraditi nešto novo i bolje.

Izvor: Miloš Tomić

Zithromax for sale