Uticaj Imena na sudbinu

Pripremio za vas: Aleksandar Tomić

U svim kulturama, ubrzo po rodjenju, dete dobija ime. Kod nas jos uvek opstaje stari obicaj da dete ima dva imena. Jedno koje daju roditelji i koje se upisuje u zvanicna dokumenta i drugo takozvano krsteno ime koje daje kum ( kao sveto i zastitnicko.). Mnogi od nas imaju i trece ime koje je tokom vremena spontano nastalo, odnosno nadimak.

U istocnim kulturama se pridavao veliki znacaj imenu novoredjenog deteta Konsultovani su vrhunski astroloski znalci, koji su u skladu sa vremenom rodjenja deteta odredjivali ime, cija energija ce vibrirati u skladu sa energijom novorodjenceta.

Sve sto postoji ima ime. Ono sto nema ime i ne postoji. Svaka izgovorena rec ima odredjenu frekvenciju, a samim tim i boju. Naravno to se odnosi i na ime. Tokom zivota ime osobe bice izgovoreno nebrojano puta, pa je neizbezno da snazno utice na covekovu sudbinu.

Zato treba sa paznjom odabrati ime novorodjenog deteta, jer ce mu sudbina delimicno biti determinisana upravo njegovom vibraciom energije. Energija naseg imena ide ispred nas i postaje sastavni deo licnosti.

U astrologiji ime je odredjeno 3 poljem i Merkurom, vladarom 3 polja, kao i planetama koje se nalaze u 3 polju. Ako se vladar 3 polja nalazi u istom, osobu ce tokom zivota zvati isklucivo po jednom imenu, onom datom po rodjenju. Cesto se desava da osobu kojoj se vladar treceg polja nalazi u 12 (potisnuto ime u zaborav), zovu isklucivo po nadimku (spontano nastalom) i da mnoge osobe koje ga odlicno poznaju, ne mogu lako da se sete njegovog zvanicnog imena. Kada je planeta vladar 3 polja na Asc, osoba cesto sama kreira svoj nadimak, jer zeli da se kroz njega prikaze, kako bi zelela da je drugi dozive. Kada se vladar 3 polja nadje u 5 polju, osoba se sa ljubavlju identifikuje sa svojim imenom.

Motivi za izbor imena su najrazlicitiji. Planeta u trecem polju najslikovitije opisuje poreklo imena.
Pa tako, ako je Sunce u trecem polju, ime se dobija po nekoj slavnoj istorijskoj licnosti, licnosti poreklom iz kraljevske loze ili po slavnom vojskovodji ili zapazenoj osobi iz oceve geneze..
Saturn najcesce donosi potrebu da se ime nasledjuje po dekama i bakama, dok Mesec inklinira ka tradicionalnim imenima prepoznatljivim u odredjenoj kulturi.
Jupier cesto donosi ime stranog porekla, dok Merkur donosi kratko ime ili dva kratka imena objedinjena u jedno.
Mars kao i uvek donosi borbu, pa se ona moze videti kroz sukobe roditelja oko izbora imena ili ce ime imati borbeni, ratnicki prizvuk. Venera donosi lepo ime i obicno se osoba rado identifikuje sa njim jer priroda Venere i jeste da stvori harmoniju..
Uran ce svakako doneti retko i neuobicajeno ime, dok Neptun nosi dozu romantike i kroz ime odjek dalekih kultura. Pluton cesto donosi ime osobe iz porodice, koja je preminula neposredno pre rodjenja deteta ili cak ime iz druge vere ( sto nije preporucljivo).

Astrologija moze pruziti odgovor na pitanje u skladu sa kojom planetom treba dati ime detetu.
Treba se drzati pravila, da nije povoljno davati ime po osobi ciji je zivotni put bio tezak. Pa ako je na primer deka tokom zivota imao mnogo losih zivotnih iskustava i sa mukom se probijao kroz zivot, ne bi trebalo da energiju tog imena prenosite na unuka. To se odnosi i na slavne licnosti koje su imale tragican kraj.

Navescu vam primer imena pod vladarstvom Venere, koje je kroz polozaj Venere u natalnoj karti u velikoj meri determinisalo zivotni put osobe koja ga nosi.

Osoba ima u natalnom horoskopu konjukciju Merkura i Saturna u 3 polju u Vodoliji i dobija ime ciji koren potice od bakinog imena (Saturn) ali modernije i krace (konjukcija sa Merkurom u Vodoliji). Baka se zvala Veselinka, a ona dobija ime Vesna. Vesna je pod vladarstvom Venere koja se kod nje nalazi na Asc, pa se lako identifikuje sa njim i svi je tako oslovljavaju.. Venera joj donosi sarm, Venerijanski izgled, zapazenost. Venera je u sekstilu sa Merkurom i trigonu sa Mesecom (poznata je sirem krugu ljudi bas preko imena). Venera je vladar 6 polja u egzaktnom kvadratu sa Uranom, pa su joj zdravstvene prilike potpuno neptedvidive. Uran je signifikator Merkura vladara karijere, pa Vesna ovaj kvadrat Venere i Urana, amortizuje kroz bavljenje Uranijanskim poslom sa velikom ljubavlju. Bas ta konjukcija je opredelila da se bavi prastarom naukom (Saturn konjukcija Merkur) a ujedno i avangardnom (konjukcija u Vodoliji). Analiza bi mogla da potraje, no njena poenta je u razumevanju povezanosti licnog imena i sudbine, koja je iz ovog kratkog pregleda jasna.

Primetno je da polozaj planeta u tranzitu pri kome je planeta nosilac imena aflikovana, znatno utice na zivotna desavanja osobe. Vesna je tokom dugotrajnog tranzita Urana u kvadratu sa Venerom (sto vec ima u natalnom horoskopu), raskinula dugogodisnju ljubavnu vezu (Venera joj je vladar 7 polja), postala sklona psihosomatskim smetnjama (Venera vladar 6 polja) i privremeno promenila mesto boravka (tranzitni Uran u 4 polju).

Analizom natalne karte deteta se odredjuje planeta koja je u najboljem polozaju i koja ce mu zovot usmeriti u najpozitivnijem smeru koliko to ceo natalni horoskop dozvoljava. Po dete je najbolje da nosi ime koje je u vladarstvu te planete jer je njegova priroda po rodjenju u naskladnijoj vibraciji sa tim imenom.

Zato se sa oprezom i postovanjem odnosite prema davanju imena detetu, jer ono postaje bitan sastavni deo njegove sudbine.

Primeri najcescih imena kod nas i vladarstava planeta :

VENERA

Imena koja poticu od korena Mio, Drag, Ljub Lepo, Milo ili iz mitologije vezano za lepotu, veselost , razdraganost, prolece…
Miodrag, Miroslav – a, Ljubomir. Milorad, Vesna, Dragan, Ivan., Milena..

MARS

Imena koja u korenu imaju Boj., Voj, Mar, Mir , Rat.
Ratko, Bojan-a, Marko, Vojislav, Vojkan, Mirjana…

SUNCE

Asocijacija na Sunce, Zoru, Jutro, Svanuce, Slava

Zorica, Suncica, Slavko…

JUPITER

Sofija –(Grcko) mudrost, Ana-(Grcko) blgodat…

SATURN

Koren imena od Sneg, Stena, Stamen

Snezana, Konstantin, Djordje..

Potrazite svoje ime u knjizi A. Imšragića “Knjiga vladarstava u astrologiji” i pronadjite planetu koja vlada vasim imenom.

autor Vesna Keserovic